Globalizacija in prevajanje

Prav prevajanje je tisto, ki v velikem delu omogoča uspešen proces globalizacije.

Kako pomembno je prevajanje?

Cilj globalizacije je uspešno trženje storitev ali izdelkov v različnih državah. Če želite na tujem trgu uspešno tržiti svoj izdelek, je izrednega pomena, da to storite v jeziku države, kjer bo izdelek ponujen. Poleg trženja pa lahko globalizacijo prepoznamo tudi v vsakdanjem življenju: tujih filmi, glasba, vpis v šolo v tujini, poslovna potovanja, študijska izmenjava …

Prevajanje, lokalizacija in globalizacija

V okvir globalizacije pa ne sodi samo prevajanje, temveč tudi lokalizacija. Lokalizacija je prilagoditev izdelka in prevoda ciljni kulturi in njenim tradicijam, prevajanje pa je pomemben del lokalizacije. Ponesrečena prevod in lokalizacija lahko pustita slab vtis o podjetju.

Bi kupili avto, ki ne deluje?

Primer ponesrečene lokalizacije je lahko avtomobilsko podjetje General Motors, ki je v Južni Ameriki neuspešno tržilo nov model avtomobila chevy nova. Razlog za neuspeh je bil v tem, da »no va« v španščini rečejo tudi, ko nekaj ne deluje. Avtomobila, ki ne deluje, pa si zagotovo nihče ne želi kupiti. Lokalizacija je po drugi strani uspela verigi restavracij McDonald’s, ki svoje menije prilagaja različnim regijam. Tako v Indiji na meniju ne bomo našli govedine, temveč več jedi s curryjem.

Standardizacija terminologije

Prepletenost jezikov je z globalizacijo vse večja, to pa tudi omogoča postopno standardizacijo strokovnega besedišča. Obenem prihaja do prevzemanja ali sposojanja tujih besed, običajno angleških.

Angleščina in globalizacija

Angleščina je z globalizacijo postala glavni jezik komunikacije, a to ne zmanjšuje pomena drugih jezikov, saj ciljno občinstvo uspešno dosežemo le, če ga nagovarjamo v pravem jeziku.

Globalizacija in prevajanje sta tesno povezana, kar neločljiva procesa. V prevajalski agenciji Lingula se zavedamo, kako pomembno je prevajanje za globalizacijo, zato naši strokovni prevajalci poskrbijo za kakovostne prevode, ki bodo zagotovo pustili pozitiven vtis tudi onkraj meja Slovenije.